Verkeersregels Italië: 8x handig om te weten

Nog even aftellen en dan is het zover… Je vakantie naar Italië! Het land staat niet voor niets bekend om zijn heerlijke keuken, rijke geschiedenis, prachtige kusten en unieke natuur. Italianen zijn echter ook berucht om hun rijgedrag… Bereid je dus goed voor op je roadtrip voordat je de Italiaanse wegen opgaat. Hoe? We leggen je uit waar je op moet letten tijdens het rijden in Italië. Zo kun jij zorgeloos instappen en genieten van je Italiaanse droomvakantie!

1. Maximumsnelheid op de weg

We snappen dat je snel naar je favoriete pizzeria of gelateria wilt rijden, maar let op! De maximumsnelheden in Italië zijn iets anders dan in Nederland.

  • Binnen de bebouwde kom: 50 km/uur
  • Buiten de bebouwde kom: 90 km/uur
  • Autowegen: 110 km/uur
  • Autosnelwegen: 130 km/uur

Haastige spoed is zelden goed, zeker tijdens je vakantie. Houd je dus aan de voorgeschreven snelheden en geniet van je roadtrip.

Italie verkeersregels maximumsnelheid

2. Geen telefoon tijdens het rijden

Wanneer je in Italië rondrijdt is de kans groot dat je andere automobilisten ziet telefoneren tijdens het rijden. Soms zelfs op snelwegen! Vergis je niet, bellen of je smartphone gebruiken tijdens het rijden is niet toegestaan volgens de verkeersregels in Italië. Handsfree bellen mag wel, maar nooit met een koptelefoon of oortjes. Een headset met één oortje is wel toegestaan.

3. Stijgend verkeer

Ben je van plan te toeren door de Italiaanse Alpen, Dolomieten of een van de andere gebergtes in Italië? Houd er dan rekening mee dat op smalle bergweggetjes stijgend verkeer altijd voorrang heeft op dalend verkeer. Als het stijgend verkeer zich dicht bij een uitwijkplaats bevindt heeft het dalende verkeer voorrang.

Italie verkeersregels voorrang op bergwegen

4. Trams op de weg

Je kunt ze tegenkomen tijdens een autorit in Rome, Milaan of Turijn en vele andere Italiaanse steden: trams. Hoe ga je daarmee om als autobestuurder? Als je een tram wilt inhalen moet je dit aan de rechterzijde doen. Een stilstaande tram mag je niet passeren, behalve als er een vluchtheuvel is die je kunt gebruiken. Verder hebben trams altijd voorrang volgens de verkeersregels in Italië.

Italie verkeersregels trams op de weg

5. Autoverlichting

Rijd je een tunnel in of is er slecht zicht op de weg? Gebruik dan het dimlicht van je auto. Ook is het dimlicht verplicht als je buiten de bebouwde kom overdag auto rijdt. Binnen de bebouwde kom geldt dit alleen als het zicht slecht is. Als het zicht op de weg minder dan 50 meter is gebruik je de mistlampen.

Italie verkeersregels verlichting in tunnel

6. Milieuzones: Zona traffico limitato

We zijn gearriveerd bij een Italiaanse verkeersregel die menig toerist geld heeft gekost: de Zona Traffico Limitato. Veel Italiaanse steden met oude stadscentra hebben deze milieuzones. Je herkent de milieuzones aan het bord met ‘Zona Traffico Limitato’ of ‘ZTL’ langs de weg. Soms gelden deze zones alleen tijdens bepaalde uren van de dag of bepaalde periodes van het jaar, dan staat dit erbij vermeld op het bord.

De regels over de Zona traffico limitato kunnen verschillen per stad. Ga ervan uit dat je hier niet mag rijden. Als je meermaals door dezelfde milieuzone rijdt, kun je ook meermaals een boete ontvangen. Goed uitkijken dus dat je niet de verkeerde straat inrijdt of op de verkeerde plek parkeert.

Italiaanse verkeersregels ZTF

7. Parkeren

Let er tijdens het parkeren op dat je je houdt aan de verkeersregels in Italië. Zo moet je parkeren aan de rechterkant van de weg, ook al zijn er lege parkeerplekken aan de linkerzijde. Alleen bij eenrichtingsverkeer mag je wel links parkeren, mits er 3 meter vrije wegbreedte overblijft.

Verder is het verboden te parkeren bij een bus- of tramhalte, bij een tankstation of voor een afvalcontainer. Ook in zogeheten groene zones mag je niet parkeren op werkdagen tussen 8:00 tot 9:30 uur en van 14:30-16:00 uur. In het historische centrum van Rome mag je op werkdagen niet rijden en niet parkeren tussen 7:00 en 20:00 uur.

Italiaanse verkeersregels parkeren

8.      Alcohol

Italiaanse wijnen, Limoncello, Amaretto of Sambuca? Regionale drankjes zijn er genoeg te vinden in Italië. Maar zoals je weet zijn alcohol drinken en autorijden een gevaarlijke mix. In Italië is de maximale toegestane promilage 0,5% wanneer je deelneemt aan het verkeer. Voor nieuwe bestuurders die hun rijbewijs minder dan 3 jaar in het bezit hebben geldt zelfs een absoluut alcoholverbod. Niet doen dus!

Auto huren bij Sunny Cars

Het verkeer in Italië kan chaotisch zijn en een ongeluk zit in een klein hoekje. Wil je zonder zorgen kunnen rondrijden? Huur dan een auto in Italië bij Sunny Cars. Het voordeel van onze all-inclusive autohuurformule is dat je je zorgen over bijkomende kosten even kunt parkeren. Als je bijvoorbeeld per ongeluk schade veroorzaakt aan de huurauto of aan een ander, dan is dit gedekt. Je huurt namelijk standaard inclusief alle verzekeringen die je nodig hebt, van een uitgebreide WA-verzekering tot onze unieke glas-banden-bodem-dakschadedekking. Ook het eigen risico krijg je van ons terug nadat je de huurauto hebt ingeleverd. Meer weten? Lees meer over onze all-in autohuur en kies voor echt zorgeloze autohuur in Italie bij Sunny Cars.