Patat of friet? De opvallendste verschillen tussen Belgen en Nederlanders (ook op het gebied van autohuur)

“Komt van uw poep, houd op met klappen en trekt uw botten en uw frak aan!” Wie in (de buurt van) België is opgegroeid weet waarschijnlijk wel wat deze zin betekent. Je poep is in België je achterwerk, klappen betekent kletsen, en met botten en een frak worden laarzen en een jas bedoeld. In het zuiden van Nederland is het taalgebruik vaak een leuke mix van Vlaamse en Nederlandse termen. Zo is een vaatdoek een schotelvod, als iemand ergens over opschept is hij een stoefer en vraag je om een zak patat, dan is de kans groot dat je een kilootje rauwe, ongeschilde aardappelen krijgt.

België

VERSCHILLEN

Ook de cultuurverschillen tussen Nederland en België zijn een veelbesproken onderwerp. Nederlanders zijn directer en smeren thuis hun brood voor tussen de middag. Belgen zijn beleefder, maar genieten graag van een Bourgondische lunch buiten de deur. Daarnaast zijn de verschillen duidelijk te voelen als je met de auto de grens over rijdt – dan worden de wegen namelijk een stuk hobbeliger ;-).

Sunny Cars vroeg zich af of deze verschillen tussen Nederlanders en Belgen ook merkbaar zijn in de autoverhuur en voerde een grootschalig onderzoek uit. En ja hoor, ook uit dit onderzoek kwamen enkele opvallende verschillen tussen Belgische en Nederlandse autohuurders naar voren. Zo blijkt bijvoorbeeld dat Nederlanders opmerkelijk meer schade en boetes oplopen in het buitenland dan Belgen.

MEER VROUWELIJKE AUTOHUURDERS UIT BELGIË

Een vijfde van de Belgen huurde in de afgelopen drie jaar minstens een keer een auto op reis. Bij de Nederlanders is dat zelfs een op drie. Terwijl autohuurders in Nederland vooral mannen zijn, gaat het in België gelijk op. Zo huurt maar liefst 55,5% van de Belgische vrouwen een huurauto, terwijl dat percentage bij de Nederlandse vrouwen slechts 26% bedraagt.

NEDERLANDERS MEER BLIKSCHADE

Ook in het buitenland schuilt een ongeluk in een klein hoekje. Zo had meer dan de helft van de Belgen (59,1%) en Nederlanders (58,9%) weleens lakschade aan zijn huurauto. Dat kan natuurlijk als je vergeet je ‘pinker’ (richtingaanwijzer) te gebruiken. Opvallend is vooral dat maar liefst 42% van de Nederlanders bovendien al een keer blikschade heeft gehad terwijl dat bij de Belgen maar 9,2% is. Ook bij bandenschade ligt het percentage hoger bij Nederlanders (21,09%) dan bij Belgen (13,5%).

NEDERLANDERS RIJDEN VAKER TE SNEL

Naast schade lopen heel wat Belgen en Nederlanders ook autoboetes op tijdens hun vakantie. Zo werd een derde van de Belgen in een ‘straffe bak’ (snelle auto) al eens beboet voor te hard rijden. Opnieuw ligt het percentage bij de Nederlandse autohuurders heel wat hoger. Meer dan de helft van de Nederlanders (51,2%) heeft namelijk weleens een snelheidsboete gekregen.

Eén ding hebben Nederlanders en Belgen gemeen: de helft van beide nationaliteiten kiest bij het huren van een auto voor een all-in verzekering, zoals we die ook aanbieden bij Sunny Cars. Zodat alles gedekt is en je nooit het gevoel hebt dat er iemand met je voeten speelt*.

Meer resultaten uit het onderzoek van Sunny Cars in België vind je hier, het trendrapport van het onderzoek in Nederland kun je hier terugvinden.

*Belgische uitdrukking voor ‘iemand voor de gek houden’.

Deel dit persbericht via:

Over Sunny Cars

Sunny Cars is in 1991 in Duitsland opgericht en uitgegroeid tot een van Europa’s grootste specialisten in autohuur. Ze biedt haar klanten wereldwijd een breed aanbod all-inclusive huurauto’s op meer dan 8000 bestemmingen in meer dan 120 landen. Sunny Cars werkt uitsluitend samen met lokale partners die voldoen aan de hoge kwaliteits- en service-eisen die zij stelt. De onafhankelijke specialist is actief in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg en Zwitserland. Sunny Cars is in Nederland 14 keer op rij verkozen tot beste autoverhuurder, won 2 Zoover Awards en nam in 2015 de Vakantie Award in ontvangst. Daarnaast is zij preferred partner van vrijwel alle reisbureaus in Nederland.