Verkeersregels Griekenland: zo ga je veilig op weg

Wat heerlijk dat je vakantie in Griekenland bijna start! Lekker in alle vrijheid rondtoeren met je huurauto en misschien ook nog eilandhoppen. Paradijselijke stranden, bruisende kustplaatsen en historische stadjes genoeg om uit te kiezen.

Om extra ontspannen en veilig te rijden, is het handig de Griekse verkeersregels te kennen. Wij hebben de belangrijkste regels voor je samengevat: lees ze even door, dan ben je helemaal klaar om zorgeloos ongelimiteerde kilometers te maken met je huurauto in Griekenland.

1. Maximumsnelheid op de Griekse wegen

De Grieken rijden vaak wat wilder dan we in Nederland gewend zijn. Voor hen zijn die charmante kronkelweggetjes dan ook dagelijkse kost. Maar ook zij moeten zich gewoon aan de maximumsnelheden houden. Die zijn in Griekenland nét even anders dan in Nederland:

  • Binnen de bebouwde kom: 50 km/u
  • Buiten de bebouwde kom: 90 km/u
  • Autowegen: 110 km/u
  • Autosnelwegen: 110-130 km/u

Op de eilanden mag je meestal maximaal 90 kilometer per uur rijden. Ook het vasteland hanteert soms afwijkende snelheden en verkeersregels. Let dus goed op de borden!

2. Handen aan het stuur

De Grieken zijn hierin nogal strikt: beide handen aan het stuur, aandacht op de weg. Tijdens het rijden mag je geen mobiele telefoon vasthouden. Handsfree bellen in de auto is toegestaan, maar dat moet dan wel draadloos/via bluetooth. Niet met oortjes, een headset of koptelefoon – hiermee muziek luisteren mag dus ook niet – want dan heb je kans op een vette boete. Die krijg je ook als ze je betrappen op een sigaret opsteken (roken mag sowieso niet in de auto als er een kind van 12 of jonger bij is) of als je met de autoradio of navigatieapparatuur bezig bent. Volledige focus op het verkeer dus, is de belangrijkste verkeersregel.

3. Stoppen en parkeren

Gele lijn langs de weg? Daarnaast mag je in Griekenland niet parkeren. 

In Griekenland is stoppen en parkeren verboden:

  • Binnen 3 meter van een brandkraan.
  • Binnen 5 meter van een kruising of oversteekplaats voor fietsers of voetgangers.
  • Binnen 12 meter van een bushalte, tramhalte, spoorwegovergang of stopbord.
  • Binnen 20 meter van een verkeerslicht.

Zo herken je het parkeerverbodsbord: het is een rond blauw bord met een rode rand en een rode diagonale balk. Staat er een witte Romeinse I of II op? Dat betekent dat aan de kant van de weg van het bord een parkeerverbod geldt in de oneven (I) maanden of de even (II) maanden van het jaar.

Sta je foutgeparkeerd? De Griekse politie heeft volgens hun verkeersregels dan het recht om de nummerplaat in beslag te nemen (van in Griekenland geregistreerde voertuigen). 

Parkeren langs een weg in Griekenland

4. Voorrang in Griekenland

  • Binnen de bebouwde kom: verkeer van rechts heeft altijd voorrang.
  • Buiten de bebouwde kom: verkeer op de hoofdweg heeft voorrang.
  • Voorrang op rotondes in Griekenland: geef voorrang aan bestuurders die de rotonde van rechts oprijden. Tenzij anders wordt aangegeven met borden of verkeerslichten. 
  • Bij steeds meer rotondes staan voorrangs- of stopborden, en moet verkeer dat de rotonde oprijdt voorrang verlenen aan bestuurders die al op de rotonde rijden.
  • Op een kruising: geef voorrang aan bestuurders van rechts, tenzij anders staat aangegeven. 
  • Op smalle bergwegen: verkeer bergopwaarts heeft voorrang boven verkeer bergafwaarts.
  • Kleinere stadjes of dorpen hanteren vaak ook ongeschreven voorrangsregels. Knoop deze Griekse ‘verkeersregel’ vooral in je oren: neem als toerist daarom nooit automatisch voorrang, en geef altijd voorrang aan voertuigen van lokale bewoners.
Autos op berg in Griekenland

5. Wat kost een Griekse bekeuring?

Bega je een lichte overtreding, dan handelt de politie die af. Direct betalen kan echter niet. Een boete moet je binnen 10 dagen betalen bij het regionale belastingkantoor, of je ontvangt de boete via de post en maakt het bedrag over.

Hiermee heb je een idee van de boetetarieven in Griekenland:

  • Echt géén mobiele telefoon vasthouden tijdens het rijden: dan mag je minimaal 100 euro aftikken.
  • Snelheidsovertredingen: tot 20 km/h kost je minimaal 40 euro. Tussen 20 en 30 km/h rekenen ze al snel 100 euro. Rij je meer dan 30 km/h dan kost je dat tussen de 350 en 750 euro én mag je 60 dagen niet autorijden.
  • Verkeerd geparkeerd? Minimaal 40 euro boete en misschien een weggesleepte auto.
  • Rij je over een doorgetrokken streep? Vanaf 200 euro boete.
  • Rij je zonder autogordel, door rood licht of overtreed je een inhaalverbod, dan sleep je een boete vanaf 350 euro binnen.
  • Lekker he, die ouzo, raki en metaxa! Maar stap daarna niet de auto in. Rijden onder invloed is kostbaar: 
  • van 0,5‰ tot 0,8‰ betekent een boete vanaf 78 euro
  • van 0,8‰ tot 1,1‰ kost je vanaf 156 euro en je bent 3 maanden je rijbewijs kwijt
  • heb je meer dan 1,1‰ in je bloed dan is de boete 1200 euro en/of gevangenisstraf van 2 maanden én 6 maanden ontzegging van de rijbevoegdheid.
Een politieauto op Kreta in Griekenland

6. Milieuzones

Nog een voordeel van je Griekse huurauto: je valt daarmee niet onder de (verkeers)regels om luchtvervuiling te beperken. In het centrum van Athene mogen de Grieken namelijk alleen op even dagen rijden met een auto met een kenteken met een even laatste cijfer. En op oneven dagen met een oneven laatste cijfer. Het is voor jou dus om het even op welke dag je door het centrum rijdt. Wel kan het centrum volledig worden afgesloten bij een (vooraf aangekondigd) smogalarm. 

7. Wanneer mag je toeteren?

Grieken toeteren graag en vaak, ook om bekenden gedag te zeggen. Maar eigenlijk mag claxonneren alleen als er direct gevaar voor een aanrijding dreigt. Een belangrijke Griekse verkeersregel: op bergwegen moet je verplicht toeteren bij onoverzichtelijke bochten.

Weg door bergen in Griekenland

8. Kinderen in de auto

Voor kinderen hanteren de Grieken speciale verkeersregels. Onder de 12 jaar? Dan mag je nooit voorin zitten. Onder de 12 en kleiner dan 1.35 meter? Dan moet je in een goedgekeurd en passend kinderzitje of op een goedgekeurde stoelverhoger in de auto zitten. Voor kinderen van 12 jaar en ouder is een gewone autogordel prima.

9. Auto huren bij Sunny Cars in Griekenland

Een auto huren in Griekenland doe je pas echt zorgeloos bij Sunny Cars. Onze autohuur is namelijk altijd all-inclusive. Dat betekent: nul verborgen kosten, en alle belangrijke verzekeringen zijn inbegrepen. Zo is glas-banden-bodem-dakschade gedekt en er zit een extra WA-verzekering bij van minimaal € 10 miljoen. Optimaal verzekerd dus. Bij schade betalen we het eigen risico aan je terug en we zijn 24/7 bereikbaar op ons noodnummer. Geniet van al je onbeperkte kilometers op je Griekse roadtrip!

Boek nu je all-in huurauto in Griekenland

Reserveren