Verkeersregels Spanje: 8 x handig om te weten
Je mag al bijna! Die roadtrip, zonvakantie of stedentrip in het prachtige Spanje komt snel dichtbij. Een stranddag, een stad bezoeken of een natuurgebied in: met je huurauto kun je er werkelijk alle kanten op. Om extra ontspannen en veilig te rijden, is het handig de Spaanse verkeersregels te kennen. Wij hebben de belangrijkste regels voor je samengevat: lees ze even door, dan ben je helemaal klaar om zorgeloos ongelimiteerde kilometers te maken met je huurauto in Spanje.
1. Maximumsnelheid
De verkeersregels in Spanje rond snelheid verschillen op enkele punten met die in Nederland. In het algemeen gelden onderstaande maximumsnelheden, tenzij borden anders aangeven.
Binnen de bebouwde kom hangt de snelheid af van het type weg:
- Op wegen met één rijbaan voor beide richtingen (zonder middenstreep) waar ook voetgangers lopen: 20 km/u
- Op wegen met één rijstrook per richting: 30 km/u
- Op wegen met minimaal twee rijstroken per richting: 50 km/u
- Op auto(snel)wegen in de stad: 80 km/u (tenzij anders aangegeven)
- Buiten de bebouwde kom: 90 km/u
- Op autowegen: 100 km/u
- Op autosnelwegen: 120 km/u
Boetes zijn helaas niet inbegrepen in de all-in huurprijs, dus houd je vooral aan de snelheidslimiet.
2. Handen vrij
Tijdens het rijden iets eten of drinken? Een sigaret roken? Make-up bijwerken? Iets uit het dashboardkastje pakken? Doe maar niet, want in Spanje kun je voor al deze handelingen een bekeuring krijgen. Volgens de Spaanse verkeersregels mag je ook niet aan je telefoon, radio of GPS zitten tijdens het rijden: je moet met volle aandacht op het verkeer kunnen focussen. Handsfree bellen mag wel, maar nooit met oortjes, een headset of koptelefoon. Ook in de file of voor een rood stoplicht mag je geen telefoon in je handen hebben.
3. Korting op boetes!
Een boete voorkomen is natuurlijk altijd beter, dus hou je vooral aan de Spaanse verkeersregels. Maar heb je er toch een te pakken, weet dan dat je hierop een korting van 50% kunt krijgen als je binnen 20 dagen betaalt. Dat scheelt behoorlijk, kijk maar naar de volle mep-tarieven hieronder. Betalen kan contant ter plekke als je de boete krijgt, of achteraf online via de website van de Spaanse Rijksdienst voor de Wegen (DGT.es). Ook kun je de boete betalen op een postkantoor of via een bankoverschrijving. Op de boete staan instructies over de betalingsafhandeling.
Wat kost dat nou, zo’n Spaanse boete? Een indicatie van de tarieven:
- Rijd je te hard? Afhankelijk van hoe hard je de maximumsnelheid hebt overschreden, kost je dat 100 tot 600 euro en eventueel een ontzegging van de rijbevoegdheid. Bij een ernstige snelheidsovertreding kan je zelfs een gevangenisstraf krijgen.
- Door rood gereden, ingehaald waar het niet mocht, geen voorrang verleend of over een doorgetrokken streep gereden? Dan heb je een boete vanaf 200 euro te pakken, en eventueel ben je een tot drie maanden je rijbewijs kwijt.
- Fout parkeren kost je vanaf 40 euro boete.
- Gordel om, want de boetes gaan vanaf 200 euro als je het vergeet.
- Gebruik je je mobiele telefoon en/of oortjes of een hoofdtelefoon of bedien je je navigatieapparatuur tijdens het rijden, dan kost je dat ook vanaf 200 euro. Dat geldt trouwens ook voor het niet gebruiken van veiligheidsvestjes.
- Gebruik geen antiradar apparatuur want alleen al voor het in bezit hebben is de boete 3000 euro. Betrappen ze je op het gebruik ervan, dan moet je 6000 euro aftikken.
- Niet rijden met je teenslippers aan, daarvoor kan je een boete van 200 euro krijgen. Alle schoenen zonder een gesloten achterzijde zijn volgens de Spaanse Dirección General de Tráfico (DGT) een risico tijdens het rijden en dus verboden.
- Rijden met een glaasje op? Niet doen, vanaf 0,5‰ alcohol in je bloed bekeuren ze je al met 500 tot 1000 euro.
- Word je betrapt op rijden onder invloed van drugs, dan staat daarop een boete van 1000 euro. Ook niet doen dus.
4. Parkeren
Volgens de Spaanse verkeersregels mag je niet parkeren aan de linkerkant van de weg tegen de rijrichting in of in parkeervakken aan de linkerkant. Uitzondering is een eenrichtingsstraat, daar mag je wel links parkeren.
Let op: in steden geldt in straten met eenrichtingsverkeer vaak een parkeerverbod voor één kant van de straat. Op verkeersborden staat wanneer en waar dit parkeerverbod geldt.
In parkeerzones, herkenbaar aan de blauwe of groene lijnen (Zona ORA), kun je tegen betaling één tot twee uur parkeren. Betalen die je via een parkeermeter of mobiele telefoon, en in Barcelona soms ook met een creditcard.
5. Motor af en niet filmen
Sta niet te lang stil met een draaiende motor. De regel in Spanje is: moet je langer dan twee minuten wachten in de file of bij een spoorwegovergang? Zet dan je motor af. En het gebruik van een dashcam wordt afgeraden omdat je in Spanje niet zomaar in openbare ruimtes mag filmen.
6. Milieuzones
Sommige Spaanse steden, zoals Madrid, hanteren milieuzones. Die herken je aan borden met Area de prioridad residencial en zijn alleen toegankelijk voor vergunninghouders. Camera’s houden hierop toezicht en de boetes zijn niet mis. Boek je een hotelkamer binnen een milieuzone, vraag dan vooraf aan het hotel of er een ontheffing voor je huurauto is aangevraagd. Deze Spaanse verkeersregel kan je anders veel geld kosten.
7. Voorrang
In Spanje geeft een dikke onderbroken streep aan dat bestuurders voorrang moeten verlenen. Geen haaientanden dus. Wel staat er voor deze streep vaak een grote omgekeerde driehoek op het wegdek. Daarnaast gebruiken ze vaak een driehoekig verkeersbord met daarop Ceda el paso, wat ‘voorrang verlenen’ betekent. Kruispunten kunnen over het hele kruisingsvlak zijn voorzien van gele vierkanten. Volgens de Spaanse verkeersregels mogen bestuurders deze kruispunten alleen oprijden als ze deze zonder te stoppen kunnen passeren.
Rij je op een helling van minstens 7%? Dan heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer, tenzij het stijgende voertuig dicht bij een uitwijkplaats is.
8. Auto huren bij Sunny Cars in Spanje
Een auto huren in Spanje is via Sunny Cars 100% zorgeloos. Onze autohuur is namelijk altijd all-inclusive. Je hoeft je voor, tijdens én na de autohuur in Spanje niet druk te maken over je huurauto door onze optimale huurvoorwaarden, een Nederlands contract en ons 24/7 noodnummer. Ter plaatse nog verzekeringen afsluiten voor je huurauto in Spanje? Niet nodig! Schade gereden? Geen probleem, je bent uitstekend verzekerd en het eigen risico betalen wij aan je terug. Het enige dat jij hoeft te doen, is genieten van de onbeperkte kilometers waarmee je over de Spaanse wegen gaat toeren.
Genoeg inspiratie? Reserveer snel je huurauto