Verkeersregels in Kroatië: veilig roadtrippen

Wat fijn dat je vakantie in Kroatië bijna start. Dit prachtige land is ideaal voor een roadtrip met een huurauto. Je vindt er zo veel charmante steden, heerlijke stranden, schitterende natuur en wonderschone nationale parken, dat wordt alleen maar genieten. Voor je daar gaat rondrijden, is het wel zo veilig als je de Kroatische verkeersregels kent. Daarom hebben wij de voornaamste regels voor je op een rijtje gezet. Lees ze even door, dan ben je helemaal klaar voor zorgeloze ongelimiteerde kilometers met je huurauto in Kroatië.

1. Maximumsnelheid in Kroatië

De minimumsnelheid op de Kroatische autosnelwegen is 60 km per uur. 

Ben je jonger dan 25 jaar, dan moet je je aan de lagere snelheden houden die hieronder tussen haakjes staan:

  • Binnen de bebouwde kom: 50 km
  • Buiten de bebouwde kom: 90 (80) km
  • Op de autowegen: 110 (100) km
  • Op autosnelwegen: 130 (120) km

2. Handsfree

De verkeersregels in Kroatië zijn streng rond bellen in de auto. Je mag als bestuurder géén mobiele telefoon vasthouden tijdens het rijden. Handsfree bellen mag wel.

Een dashcam is niet verboden, maar je mag bijvoorbeeld niet filmen bij grensovergangen of andere privacygevoelige plekken.

Weg in kroatie

3. Parkeren 

Voor parkeren gelden in Kroatië verschillende regels. Aan de belijning langs de kant van de weg zie je of er een parkeerverbod geldt. 

In de hoofdstad Zagreb vind je drie verschillende parkeerzones. Hoe dichter je bij het centrum parkeert, hoe hoger het parkeertarief wordt en hoe korter je er mag staan. 

De stad Pula geeft de parkeerzones niet overal even helder aan. In de meeste plaatsen is parkeren niet gratis. Betaal je geen parkeergeld, dan kan je dat een boete van 280 euro of meer opleveren. 

In de populaire badplaatsen kan het in het hoogseizoen nogal druk zijn, waardoor je niet altijd een parkeerplek vindt. 

Door de her en der, op de raarste plekken geparkeerde auto’s lijkt het soms of de Kroaten het niet zo nauw nemen met een parkeerverbod. Dat neemt niet weg dat de politie de boel in de smiezen houdt en je auto in sommige steden wegsleept als je verkeerd geparkeerd staat. 

Kroatie Weg met zicht op Dubrovnik

4. Boetes in Kroatië

Een bekeuring tijdens je vakantie, daar heb je gewoon écht geen zin in. Voorkomen dus. Lees je even in met de informatie hieronder, dan lukt dat wel. 

Stel, je begaat toch een verkeersovertreding. Dan mag de politie je volgens de Kroatische verkeersregels een boete opleggen, die je overigens niet ter plekke hoeft te betalen. Doe dat echter wel binnen 8 dagen na ontvangst. Totdat je de boete hebt betaald, kan de politie als waarborg je paspoort innemen. Wordt de bekeuring via de lokale verhuurder naar je huisadres gestuurd, dan komen daar per boete nog administratiekosten bij.

Kroatië hanteert een strafpuntensysteem (puntenrijbewijs) en dat geldt ook voor ons als vakantiegangers.

Wat kost zo’n Kroatische boete? Hiermee krijg je een idee van de tarieven:

  • Rij je door rood licht, dan kost je dat 270-675 euro.
  • Parkeerboetes variëren van 4 tot 70 euro. Parkeer je onterecht op een gehandicaptenplek, dan kost dat 95 euro.
  • Rijden zonder autogordel of je mobiele telefoon gebruiken tijdens het rijden betekent een boete vanaf 70 euro.
  • Rijden onder invloed kost je vanaf 100 euro.

Te hard rijden binnen de bebouwde kom: 

  • tot 20 km te hard betekent een boete vanaf 70 euro
  • 30 tot 50 km te hard kost je vanaf 275 euro
  • meer dan 50 km te hard is een bekeuring vanaf 675 euro en mogelijk een ontzegging van de rijbevoegdheid (in Kroatië).

Te hard rijden buiten de bebouwde kom: 

  • 10 tot 30 km te hard kost je vanaf 70 euro
  • voor 30 tot 50 km te hard mag je vanaf 130 euro aftikken
  • vanaf 50 km te hard betekent een boete vanaf 400 euro en mogelijk mag je niet meer autorijden (in Kroatië).\
Kroatie Weg langs kasteel

5. Voorrang en inhalen

Hierin zijn de Kroatische verkeersregels hetzelfde als die in Nederland. Op een kruising hebben bestuurders van rechts voorrang, tenzij anders staat aangegeven. Verkeer op een rotonde heeft ook altijd voorrang. Rij je op een smalle bergweg? Dan heb je als je naar boven rijdt voorrang op het dalende verkeer.

Haal je in? Dan moet je steeds richting aan blijven geven. 

6. Verlichting

Voor verlichting hanteren de Kroaten ook speciale verkeersregels. Dimlicht of dagrijlicht (ook led) is overdag verplicht van de laatste zondag in oktober tot en met de laatste zondag in maart. In tunnels, bij weinig licht en bij slecht zicht moet je dimlicht voeren (dagrijlicht is niet voldoende). Buiten deze periode is verlichting alleen verplicht bij slecht zicht. 

7. Verkeersinformatie

Handig: in de zomer kun je op de radio Engels- en Duitstalige verkeersinformatie luisteren. De radiofrequenties vind je op borden langs de kant van de autosnelwegen. 

Verkeer in Zadar, Kroatie

8. Schoolbus

Rond schoolbussen gelden speciale verkeersregels in Kroatië. Staat er een schoolbus stil bij een halte om passagiers te laten in- en uitstappen? Dan mag je die niet inhalen. Ook heeft een schoolbus voorrang bij het wegrijden van een halte.

9. Auto huren bij Sunny Cars in Kroatië

Een auto huren in Kroatië doe je pas echt zorgeloos bij Sunny Cars. Wij zijn namelijk als enige autohuurspecialist aangesloten bij de ANVR en SGR. Dat geeft jou extra zekerheid bij het reserveren van je huurauto. Die altijd all-inclusive is. Dat betekent: absoluut geen verborgen kosten, en alle belangrijke verzekeringen zijn inbegrepen. Zo zijn diefstal en glas-banden-bodem-dakschade gedekt en er zit een extra WA-verzekering bij van minimaal € 10 miljoen

Gebeurt er iets waardoor je de huurauto moet annuleren? Bij ons doe je dit kosteloos tot één uur voor huuraanvang. Bij schade aan de huurauto betalen we het eigen risico aan je terug en we zijn 24/7 bereikbaar op ons noodnummer. Geniet van al je onbeperkte, 100% zorgeloze kilometers op je roadtrip door Kroatië!

Boek nu je all-in huurauto in Kroatië

Reserveren