Verkeersregels in Zuid-Afrika: veilig toeren

Nog maar heel even aftellen naar je heerlijke vakantie in Zuid-Afrika. Rondtoeren in je huurauto, naar de Nationale Parken, op safari, surfen, naar een wijnboerderij: wat je ook gaat doen, op deze veelzijdige bestemming zul je zeker genieten. In Zuid-Afrika rijden ze links, dat kan in het begin spannend zijn maar went snel. Hieronder hebben we daar ook wat tips voor je genoteerd. Het is uiteraard wel zo veilig als je de 

Zuid-Afrikaanse verkeersregels kent. Daarom hebben wij de voornaamste regels voor je op een rijtje gezet. Lees ze even door, dan ben je klaar voor zorgeloze ongelimiteerde kilometers met je huurauto in Zuid-Afrika.

1. Maximumsnelheid in Zuid-Afrika

De Zuid-Afrikaanse verkeersregels rond de maximumsnelheden zijn makkelijk te onthouden:

 • Binnen de bebouwde kom: 60 km
 • Buiten de bebouwde kom: 100 km
 • Op autosnelwegen (freeways): 120 km
 • In Nationale Parken: let op de borden in het park

Met flitspalen en mobiele flits units controleren ze in Zuid-Afrika actief op te hard rijden. Ook in de Nationale Parken. Op zich zijn de boetes in Zuid-Afrika vergeleken met Nederland niet zo hoog. Wel is vermijden natuurlijk altijd beter, want voor elke boete betaal je achteraf wel hoge administratiekosten (20 tot 45 euro). Krijg je een bekeuring, dan hoef je die niet direct aan de agent te betalen maar op het politiebureau of bij de bank.

Weg in Zuid-Afrika met ondergaande zon

2. Niet bellen tijdens het rijden 

De verkeersregels in Zuid-Afrika rond bellen in de auto zijn helder: niet doen! En ook niet rijden onder invloed van drank of drugs. Want dan zijn de boetes wél fors.

3. Links rijden, rechts inhalen 

In Zuid-Afrika rijden ze links. Dat betekent dus dat je rechts inhaalt. Rij je binnen de bebouwde kom op wegen met twee of meer rijstroken in dezelfde rijrichting, dan mag je ook links inhalen.

Zorgeloos links rijden, zó doe je dat:

 1. Kies een automaat: dan hoef je niet na te denken over links schakelen en kun je je helemaal concentreren op het verkeer.
 2. Plan je route en gebruik navigatie zodat je niet bent afgeleid als je de weg moet zoeken. Let goed op de andere weggebruikers en rijd achter ze aan: de verkeersstroom houdt je aan de juiste kant van de weg.
 3. Concentreer je op het verkeer en focus je op de juiste rijkant: aan die kant vind je ook de verkeersborden, verkeerslichten en rijrichting. En vraag je reisgenoot om mee te kijken en te denken over de juiste weghelft en de verkeersregels. 
Linksrijden op een drukke weg in Johannesburg

4. Parkeren en stoppen

In de stad

In Zuid-Afrikaanse steden kan je op twee manieren parkeren: op een plek die door de gemeente wordt ‘beheerd’ of op het domein van een car guard. Een car guard houdt als jij op pad bent je geparkeerde auto in het oog en zorgt dat er niets mee gebeurt. Voor deze service betaal je maximaal R10 bij het ophalen van de auto. Bewaakt of niet, het is altijd verstandig om waardevolle spullen uit je auto te halen. 

Buiten de stad

Buiten de stad kan parkeren gewoon langs de weg. Let op: doe dat wel aan de linkerkant. Op een eenrichtingsweg mag je ook aan de rechterkant parkeren. Langs een gele doorgetrokken streep en bij tram- en bushaltes is parkeren verboden.

Zuid-Afrika hanteert specifieke verkeersregels rond stoppen. Stoppen is verboden:

 • Langs een rode doorgetrokken streep langs de kant van de weg
 • Binnen 6 meter van een brug, onderdoorgang of tunnel
 • Binnen 6 meter van een wegversmalling
 • Op een weg minder dan 9 meter breed, langs of tegenover een ander voertuig
 • Aan de rechterkant van de weg tegen de rijrichting in

Altijd stoppen bij rood licht! Knippert er een groene of rode richtingspijl, dan mag je wel afslaan. Maar altijd éérst stoppen en goed kijken. 

5. Kruispunten zonder stoplicht 

Kruispunten hebben vaak alleen maar een stopbord. Dus iedereen die de kruising nadert, moet eerst volledig stoppen. Ook als er geen ander verkeer is. Kwam jij als eerste aan bij het kruispunt en stond je als eerste volledig stil, dan mag je ook als eerste weer gaan rijden. 

Parkeren langs een weg in Zuid-Afrika

6. Potholes in de weg

In Zuid-Afrika kom je vooral in de regionale wegen veel grote gaten tegen, de zogeheten potholes. Grote borden met ‘Potholes!’ erop waarschuwen je hiervoor: neem die waarschuwingen vooral ter harte en minder vaart. 

7. Zuid-Afrikaanse wegetiquette

‘Wij’ ergeren ons meestal als iemand bumperkleeft. Maar in Zuid-Afrika is bumperkleven een gewone en geaccepteerde manier om te vragen of iemand wil uitwijken naar de vluchtstrook. Binnen de Zuid-Afrikaanse verkeersregels past het om iets op de vluchtstrook te gaan rijden, zodat achteropkomend verkeer kan passeren.

De inhaler bedankt met knipperende alarmlichten en de uitgeweken auto zwaait of seint met groot licht. Heel vriendelijk, niks aan de hand. Goed om te weten: de vluchtstrook heeft een gele lijn die je officieel niet mag overschrijden, maar de controle hierop is niet streng. 

Weg door glooiend landschap in Zuid-Afrika

8. Auto huren bij Sunny Cars in Zuid-Afrika

Een auto huren in Zuid-Afrika doe je pas echt zorgeloos bij Sunny Cars. Onze autohuur is namelijk altijd all-inclusive. Dat betekent: nul komma nul verborgen kosten, en alle belangrijke verzekeringen zijn inbegrepen. Zo is glas-banden-bodem-dakschade en diefstal gedekt en er zit een extra WA-verzekering bij van minimaal € 10 miljoen. Over optimaal verzekerd gesproken. Ter plekke hoef je dus géén extra verzekeringen meer af te sluiten.

Veroorzaak je per ongeluk schade aan de huurauto? Dan betalen we het eigen risico aan je terug. Als je ons nodig hebt: we zijn 24/7 bereikbaar op ons noodnummer. Geniet van al je onbeperkte kilometers op je roadtrip door Zuid-Afrika!

Boek nu je all-in huurauto in Zuid-Afrika

Reserveren