Verkeersregels in Frankrijk: 8x handig om te weten

Je vakantie in Frankrijk start bijna. Wat een heerlijke bestemming om met een huurauto te beleven. Want of je nou het hele land doorkruist of in één regio blijft: genieten wordt het sowieso. De Fransen hebben joie de vivre niet voor niets uitgevonden. In Frankrijk gelden wel wat andere regels in het verkeer. Om veilig en route te gaan, is het handig als je deze Franse verkeersregels kent. Daarom hebben wij de belangrijkste regels voor je op een rijtje gezet. Lees ze even door, dan ben je klaar voor zorgeloze ongelimiteerde kilometers met je huurauto in Frankrijk.

1 Maximumsnelheid in Frankrijk

In Frankrijk geldt op de linkerrijstrook van autosnelwegen een minimumsnelheid van 80 km/uur. Hieronder vind je de maximumsnelheden. Natuurlijk kunnen borden ter plaatse andere snelheden aangeven: die moet je dan op dat moment aanhouden. 

  • Binnen de bebouwde kom: 50 km/uur
  • Op de ringweg rond Parijs: 80 km/uur
  • Op tweebaanswegen: 110 km/uur (bij regen 100)
  • Op de autosnelweg (autoroute): 130 km/uur (bij regen 110)
  • Op overige wegen: 90 km/uur (bij regen 80)
  • Bij slecht zicht (minder dan 50 meter) door mist of andere omstandigheden: 50 km/uur

Heb je minder dan drie jaar je rijbewijs A of B in bezit? Dan hanteren de Fransen andere verkeersregels rond snelheid. Ze beschouwen je in dat geval als een beginnende bestuurder en je moet je aan verlaagde maximumsnelheden houden. Voor jou gelden dan de maximumsnelheden zoals bij regen. 

Snelheidsborden in Frankrijk langs de snelweg

2. Bellen in de auto? Mais non!

Achter het stuur mag bellen alléén handsfree, maar niet met oortjes in of koptelefoon op (135 euro boete!). Sta je stil langs de kant van de weg? Dan mag je in de auto niet bellen met je telefoon in je hand, dat is alleen toegestaan op een gemarkeerde parkeerplaats. Navigeren via je telefoon mag wel, maar dan moet je telefoon in een houder zitten en tijdens het rijden mag je je telefoon niet bedienen. Dus dat moet je dan aan je reisgenoot vragen zodat jij op het verkeer blijft focussen.

3. Parkeren in Frankrijk

De Franse verkeersregels rond parkeren zijn helder: in steden moet je bijna overal betalen voor parkeren (payant). 
Zone bleue? Hier mag je op werkdagen en op de aangegeven tijden meestal maximaal 1 uur parkeren. Parkeren is verboden bij de ingang van ziekenhuizen, politiebureaus, postkantoren en in straten met rood-witte of rode stoeptegels. 

Parkeren in Frankijk

4 Wat kost een boete in Frankrijk?

Met deze informatie kun je een bekeuring in Frankrijk voorkomen, en dat wil je. Een boete is zo zonde van het geld én van je netto vakantietijd. Want in het buitenland levert een boete toch altijd wat meer gedoe op.
Frankrijk onderscheidt vijf klassen bekeuringen, van lichte naar zware overtredingen. Voor de meeste lichte overtredingen kun je de boete (amende) direct betalen aan de politie (of via een zogeheten timbre fiscal, een tegenwoordig alleen digitale zegel die je online bestelt of koopt bij een erkend bureau de tabac). Voor een zwaardere overtreding betaal je een waarborgsom. 
Tot 750 euro mag de Franse politie een boete ter plekke innen. Betaal je binnen 15 dagen, dan verlagen ze het boetebedrag (geldt niet voor snelheidsovertredingen). Heb je na 15 dagen nog niet betaald? Dan moet je binnen 45 dagen de boete-zonder-korting (amende forfaitaire) alsnog betalen. Doe je dat ook niet, dan wordt het boetebedrag flink hoger.

Hiermee heb je een idee van de boetetarieven voor verschillende overtredingen.
•    Rij je tot 20 km/uur te hard op wegen met een maximumsnelheid tot 50 km/uur? Dan kost je dat 135 euro.
•    Rij je tot 20 km/uur te hard op wegen met een maximumsnelheid vanaf 50 km/uur? 68 euro boete.
•    Rij je 20-50 km/uur te hard? Dan geldt een boete vanaf 135 euro en mogelijk een ontzegging van de rijbevoegdheid van maximaal drie jaar.
•    Meer dan 50 km/uur te hard rijden kost je 1.500 euro en je mag maximaal drie jaar niet autorijden.
•    Rij je door rood? Dan moet je vanaf 135 euro aftikken.
•    Verkeerd parkeren levert boetes vanaf 35 euro op.
•    Geen voorrang gegeven? Kan je 135 euro kosten.
•    Veiligheidsgordel niet om? Rekenen ze 135 euro boete voor.
•    Geniet van een glaasje vin of bière, maar stap niet achter het stuur als je alcoholpromillage hoger is dan 0,5‰*. Je krijgt dan niet alleen een boete vanaf 135 euro, maar je kan je rijbewijs maximaal drie jaar kwijt zijn en de auto kan in beslag worden genomen. Geldt ook voor rijden onder invloed van drugs, maar dan kan de boete oplopen tot 4500 euro én er hangt een gevangenisstraf van maximaal twee jaar boven je hoofd. 
Alcoholtester verplicht mee
*Een alcoholtester (éthylotest, onder andere te koop bij de ANWB) moet verplicht in je huurauto liggen. Hiermee kun je, als je twijfelt over je alcoholpromillage, zelf testen en bepalen of je de auto veilig kunt besturen. Er moet áltijd een ongebruikte test in de auto aanwezig zijn. Dus als je de test gebruikt, moet je een tweede, ongebruikte test achter de hand hebben. 

Voorkom een boete, parkeer volgens de regels in Frankrijk

5. Voorrang 

Makkelijk te onthouden: rechts heeft altijd voorrang. Voorrangswegen worden alleen buiten de bebouwde kom aangegeven. 
Voor rotondes gelden aparte regels. Rij je op de rotonde, dan heb je voorrang als er een waarschuwingsbord met drie pijlen die de rijrichting aangeven bij staat. Rij je op een rotonde zonder dit bord? Dan heeft al het naderende verkeer voorrang.
Verder geldt: stijgen gaat voor dalen, en zwaar gaat voor licht. Dus op een bergweg of helling heeft stijgend verkeer voorrang op dalende voertuigen. En zware voertuigen zoals bussen hebben, om praktische redenen, voorrang op lichtere voertuigen.

6. Veilig reizen met kinderen

Reis je met kinderen jonger dan 10 jaar? Die moeten volgens de Franse verkeersregels verplicht reizen in een veilig kinderzitje of op een verhogingskussen dat is afgestemd op hun lengte en gewicht (anders kans op 135 euro boete).

Kinderzitje in de huurauto.

7. Sneeuwkettingen

Reis je in de winter(sport)periode? Dan heb je op sommige besneeuwde wegen sneeuwkettingen nodig. Een rond blauw bord met daarop een autoband plus sneeuwketting betekent: sneeuwkettingen verplicht. Hiermee mag je maximaal 90 km per uur rijden. Wintersportaccessoires zoals sneeuwkettingen kun je het beste meteen reserveren tijdens het boeken van je huurauto, of in ieder geval voor vertrek. 

8. Auto huren bij Sunny Cars in Frankrijk

Een auto huren in Frankrijk zonder gedoe? Dan kom je al snel uit bij Sunny Cars. Dankzij onze unieke all-in autohuurformule is de uitkomst voor jou altijd: 100% zorgeloos. Annuleren is gratis tot een uur voor huuraanvang. Je huurauto is all-inclusive, dus alle nodige verzekeringen zijn inbegrepen. Zoals een extra WA-verzekering, een schadeverzekering en een diefstalverzekering. Ter plekke hoef je dus géén extra verzekeringen meer af te sluiten en niet bij te betalen voor lokale belasting: die is ook inbegrepen. Heb je een vraag met spoed? Op ons Nederlandstalige noodnummer zijn we 24/7 bereikbaar. Bonne route!

Direct een all-inclusive auto huren in Frankrijk

Reserveren