Leeftijd en autohuur. Hoe zit dat precies?

Vanaf welke leeftijd mag je eigenlijk een auto huren en hoe werkt dat dan? En hoe zit het eigenlijk met de maximumleeftijd ? De leeftijd om in een huurauto te mogen rijden kan verschillen per categorie, bestemming en per lokale wagenparkaanbieder. Klinkt verwarrend, maar dat is het niet. We leggen het je graag uit. 

Vanaf welke leeftijd mag je in een huurauto rijden?

Soms is de minimumleeftijd 21 jaar, maar bijvoorbeeld in de USA ligt dit vaak op 25 jaar. Kies je voor een huurauto uit een hogere categorie, dan kan het zo zijn dat de leeftijdsregels nog strenger zijn. Meestal is de eis ook dat je minimaal 1 á 2 jaar in het bezit bent van een geldig rijbewijs.

Waarom zit er verschil tussen de toegestane leeftijden?

Bij Sunny Cars werken we samen met verschillende lokale wagenparkaanbieders. De leeftijdseisen die zij stellen, worden bepaald door de partij waar zij verzekerd zijn. Aan die leeftijdseisen moeten wij ons houden. Goed om te weten dat wij dit dus niet zelf bepalen.

Waarom mag je soms geen auto huren ondanks dat je al jaren je rijbewijs hebt?

Misschien heb je al 6 jaar je rijbewijs en nog nooit schade gereden. Of rijd je net zo goed als Max Verstappen, heb je je rijbewijs in één keer gehaald of heb je zelfs een slipcursus gedaan. Waarom je dan tóch geen auto mag huren? Omdat er puur wordt gekeken naar je leeftijd en niet naar je ervaring.

Minimumleeftijd autohuur verlagen

Gelukkig is het in sommige gevallen mogelijk om de leeftijd te verlagen. Soms zelfs tot 18 jaar! In de huurvoorwaarden zie je precies wat er mogelijk is en tegen welke kosten. Staat er niets over in de huurvoorwaarden? Dan is het verlagen van de leeftijd helaas niet mogelijk voor die geselecteerde huurauto en bij die lokale partner.

Het is natuurlijk heel fijn als je de leeftijdsverlaging al vooraf kunt regelen. Daar hebben wij iets voor: de Jonge Bestuurder service. Hiermee kun je de leeftijd verlagen van 25 naar 21 jaar. Met deze service is de leeftijdsverlaging onderdeel van je all-in huursom en dus vooraf al geregeld én betaald. Als je dit pas ter plaatse regelt bij de lokale wagenparkaanbieder, kan het duurder uitpakken.

Wat als je tijdens de huurperiode de minimumleeftijd bereikt?

Ben je tijdens je vakantie jarig en bereik je dan de minimumleeftijd voor autohuur? Jammer genoeg is dat nog niet genoeg reden om dan de auto te mogen huren. De datum waarop de auto wordt opgehaald en waarop jij dus het huurcontract ondertekent, is leidend voor je leeftijd.

Maximumleeftijd bij autohuur

Op verschillende bestemmingen geldt ook een maximumleeftijd voor autohuur. Nee, dat is echt geen leeftijdsdiscriminatie en we twijfelen heus niet aan je rijvaardigheden. Soms krijgen we te horen: 'Ik ben maar liefst 55 jaar in het bezit van mijn rijbewijs, altijd netjes gereden en nooit schade veroorzaakt! Kan ik alsnog de auto huren?'. Die gedachte snappen wij heel goed, maar ook de maximumleeftijd heeft (net als de minimumleeftijd) alles te maken met verzekeringsvoorwaarden. Hier kunnen wij dus niet van afwijken. Als op jouw bestemming een maximumleeftijd geldt, dan vind je dit ook terug in de huurvoorwaarden.

Kun je de maximumleeftijd om een auto te huren verhogen?

Gelukkig kun je op sommige bestemmingen de maximumleeftijd verhogen. Zo zorg je ervoor dat je je vakantiebestemming tóch met een huurauto kunt verkennen. In de huurvoorwaarden lees je meer over het verhogen van de maximumleeftijd en de hoogte van de toeslag die je hiervoor dient te betalen.

Hoe zie je de leeftijd per huurauto?

Uiteraard vermelden we de maximumleeftijd in de huurvoorwaarden. Ook vragen we tijdens het maken van de reservering om je leeftijd. Wijkt deze af van de minimum- of maximumleeftijd? Dan zie je meteen of je de auto toch kunt huren en wat de eventuele kosten zijn. Bij Sunny Cars staan we immers voor duidelijkheid en transparantie!