Verkeersregels Portugal: 10x handig om te weten

Je telt vast al af naar je vakantie in Portugal. Al die uitgestrekte stranden, historische gebouwen en de Portugese keuken: je ontdekt het allemaal in complete vrijheid met je huurauto. Om extra veilig en ontspannen rond te rijden, is het handig om je kennis over de Portugese verkeersregels even bij te spijkeren. Wij hebben de belangrijkste regels voor je samengevat: neem ze even door. Zo ga jij goed voorbereid op weg en kun je zorgeloos genieten van al die ongelimiteerde kilometers met je huurauto in Portugal.

Verkeersregels Portugal

1. Maximumsnelheid op de Portugese wegen

Ook in Portugal moet je opletten dat je je aan de snelheidslimieten houdt. Want je hebt zó een flinke boete te pakken, en die is helaas niet inbegrepen bij je all-in huurauto. Dit zijn de maximumsnelheden volgens de Portugese verkeersregels:

  • Binnen de bebouwde kom: 50 km/u
  • Buiten de bebouwde kom: 90 km/u
  • Autowegen: 100 km/u
  • Autosnelwegen: 120 km/u
  • In woonwijken: 20 km/u

2. Handen (en een oor) vrij 

Tijdens het rijden mag je je mobiele telefoon niet gebruiken, daarin zijn de Portugese verkeersregels onverbiddelijk. Dus check als bestuurder onderweg niet even de route op je telefoon. Handsfree bellen mag wel, maar: oordopjes of een koptelefoon mag je alleen gebruiken als een van je oren nog vrij is. 

3. Parkeren in Portugal

Rond parkeren hanteren de Portugezen een aantal specifieke verkeersregels. Zo mag je niet aan de linkerkant van de weg (tegen de rijrichting in) parkeren, ook niet wanneer je daar parkeerplekken ziet. Uitzondering: als op een bord staat aangegeven dat parkeren aan de rechterkant van de weg niet mag, maar wel aan de linkerkant. 

Nooit parkeren bij een gele streep langs de weg of stoep, ook niet binnen 10 meter van een spoorwegovergang of 5 meter van een tankstation. 

Geparkeerde autos in portugal

4. Wat kost een boete in Portugal?

Portugal maakt onderscheid tussen lichte, ernstige en zeer ernstige verkeersovertredingen waar minimum- en maximumboetes voor staan. Bega je een lichte verkeersovertreding, dan krijg je alleen een boete. Voor zware tot zeer zware overtredingen krijg je niet alleen een boete maar eventueel ook een rijverbod of ontzegging van de rijbevoegdheid. 
De politie heeft vaak een pinapparaat bij zich dus een boete kan je meestal meteen betalen. Zorg er in ieder geval voor dat je de boete binnen vijftien dagen betaalt. Hiermee is de zaak afgedaan en kan je niet meer in beroep gaan (dat moet binnen vijftien dagen). 
Betaal je de boete niet direct, dan moet je een waarborgsom betalen ter hoogte van het maximale boetebedrag. Deze Portugese verkeersregel geldt ook als je beroep wil aantekenen tegen de bekeuring. Je uiteindelijke boete wordt verrekend met de betaalde waarborgsom. Betaal je de waarborgsom ook niet, dan kan de politie je rijbewijs in beslag nemen.

Komt een boete voor jou bij de lokale verhuurder binnen, dan belast hij deze later door aan jou. Jij ontvangt de boete via de lokale overheid. De plaatselijke verhuurder schrijft de administratiekosten (tussen de 20 en 80 euro per boete) rechtstreeks af via je creditcard. Hier kunnen soms maanden overheen gaan.

Hiermee heb je een indicatie van de boetekosten in Portugal:
•    Rijd je vanaf 20 km te hard? Dan krijg je een boete vanaf 120 euro.
•    Rijd je vanaf 50 km te hard? Dan start het boetebedrag bij 300 euro.
•    Door rood gesjeesd? Kost je minstens 80 euro.
•    Foutgeparkeerd? De boetes starten bij 30 en gaan tot 1250 euro.
•    Gebruik je je mobiele telefoon tijdens het rijden? Minimaal 120 euro boete.
•    Gordel vergeten om te doen? Dan kan je een boete vanaf 120 euro krijgen.
•    Glaasje op? Laat je rijden. Die regel geldt ook in Portugal. Vanaf 0,5‰ alcohol in je bloed, betekent een boete vanaf 250/500 euro. Betrapt worden op rijden onder invloed van drugs is helemaal duur: 500 tot 2500 euro. 

Een politieagent schrijft een boete in Portugal

5. Voorrang

Belangrijk om even in te prenten: de verkeersregels rond voorrang in Portugal.

•    Bestuurders van rechts hebben voorrang.
•    Kruispunten hebben vaak over het hele kruisingsvlak diagonale gele strepen. Je mag zo’n kruispunt alleen oprijden als je weet dat je daarna ongehinderd verder kunt rijden. Stel: er is druk verkeer en grote kans dat je midden op de kruising stil blijft staan. Dan mag je de kruising niet oprijden, ook niet als je voorrang of een groen stoplicht hebt. 
•    Militairen, militaire colonnes, politie-escortes en voertuigen op rails krijgen altijd voorrang.
•    Overstekende passagiers die uit een tram stapten bij een halte zonder vluchtheuvel krijgen ook voorrang. 
•    Smalle weg? Het voertuig dat het makkelijkst kan uitwijken of terugrijden, moet dat ook doen. Waar tegenliggers elkaar wel kunnen passeren, moet een voertuig breder dan 2 meter of langer dan 8 meter stoppen als het nodig is. 
•    Wil je een rotonde op rijden, dan moet je voorrang verlenen aan bestuurders die al op de rotonde rijden. Ook aan fietsers, ruiters en door dieren getrokken voertuigen die al op de rotonde rijden, moet je voorrang geven. 

6. Alarm- en dimlichten

Volgens de Portugese verkeersregels ben je verplicht andere bestuurders te waarschuwen met je alarmlichten als je op de snelweg een file nadert, een ongeval ziet of wanneer er sprake is van een gevaarlijke situatie. 
Rijd je door een tunnel, dan moet je dimlicht gebruiken. Rijd je op een wisselstrook – een rijstrook waarop je in beide richtingen mag rijden – dan moet je het dimlicht ook aanzetten. Dat geldt ook bij slecht zicht. 

Met de auto door een tunnel in Portugal

7. Stilstaan mag niet overal

Tijdens je autoritten door Portugal kijk je je ogen uit, er is zo veel te zien! Maar vergeet niet door te rijden. Volgens de verkeersregels in Portugal mag je niet met de auto stil staan in deze situaties:

•    Op viaducten, bruggen, in tunnels en onderdoorgangen.
•    Binnen 5 meter van een voetgangers- of fietsoversteekplaats.
•    Binnen 6 meter van een tramhalte.
•    Binnen 5 meter voor en 25 meter na een bushalte
•    Buiten de bebouwde kom: binnen 50 meter van een kruispunt, wegsplitsing, bocht of andere onoverzichtelijke wegsituaties. 

8. Doe maar geen dashcam

De openbare wegen in Portugal mogen niet zomaar worden gefilmd. Daarom is een dashcam verboden volgens de Portugese verkeersregels. Tenzij je hiervoor een in Portugal afgegeven vergunning hebt. 

9. Trams

Lissabon, Porto, Sintra, Coimbra, Braga … allemaal Portugese steden met trams. Daarom is het handig om de Portugese verkeersregels rond trams te kennen. Kom je een rijdende tram tegen, dan mag je deze alleen aan de rechterkant inhalen. Een stilstaande tram mag je alleen passeren als er een vluchtheuvel is. En trams hebben altijd voorrang op auto’s. 

Met de auto langs een tram rijden in Portugal

10. Auto huren bij Sunny Cars

100% zorgeloos een auto huren in Portugal? Dan ben je bij Sunny Cars aan het enige juiste adres. Want onze autohuur is altijd all-inclusive, zonder verborgen kosten. De verzekeringen zijn optimaal geregeld: van een goede diefstalverzekering tot de glas-banden-bodem-dakschadedekking. Op je bestemming hoef je dus geen extra verzekeringen meer af te sluiten. Veroorzaak je per ongeluk schade aan de huurauto? Dan betalen we je ook het eigen risico terug. Via het noodnummer staan we 24/7 voor je klaar. En bovenop onze normale all-in autohuurformule zijn bij onze auto’s in Portugal ook een extra bestuurder standaard inbegrepen. Ideaal om tijdens het rijden af te wisselen en samen te genieten van de ongelimiteerde kilometers op jullie trip door Portugal.

Reserveer nu je all-inclusive huurauto in Portugal

Reserveren