De autoverhuurtrends voor 2024

Dalende prijzen en verrassende populaire bestemmingen

Autohuurspecialist Sunny Cars blikt terug op een jaar waarin de vraag naar huurauto’s aanzienlijk steeg en de prijzen flink daalden. Een trend die naar verwachting ook in 2024 zal doorzetten. Verder ziet Sunny Cars dat een paar opvallende bestemmingen steeds populairder zijn. Niet Spanje, niet Italië of Griekenland, maar Brazilië groeide namelijk in 2023 procentueel het hardst. En voor het eerst ooit was het hoogseizoen niet het meest populair voor het huren van auto’s. Sunny Cars blikt vooruit en verwacht deze trends in 2024.

De vraag naar huurauto’s blijft stijgen  

Een blik op het laatste boekjaar van Sunny Cars, dat eindigde op 31 oktober 2023, laat zien hoe populair huurauto's waren afgelopen jaar. Het boekingsvolume ligt fors boven dat van 2022:

  • Seizoen 2022/2023: 785.000 boekingen  
  • Seizoen 2021/2022: 600.000 boekingen  
  • Seizoen 2020/2021: 342.000 boekingen  

De verwachting is dat de vraag naar huurauto’s ook in 2024 blijft stijgen. Daarover zegt Hans Knottnerus, Managing Director Sunny Cars Nederland, België & Frankrijk het volgende: ‘We zien in november dat het boekingsvolume opnieuw hoger ligt dan dezelfde periode vorig jaar, waarmee de stijgende lijn doorzet. Onze lokale wagenparkaanbieders hebben de vlootomvang aanzienlijk vergroot ten opzichte van de afgelopen seizoenen, toen er nog een tekort aan huurauto’s was door de coronacrisis. Dat is gelukkig niet langer het geval. We zijn dan ook in staat om aan de grote vraag te voldoen. Uiteraard kan het voorkomen dat in het hoogseizoen knelpunten ontstaan op populaire bestemmingen, en dan met name op eilanden als Ibiza, Mallorca en Curaçao, maar dat is niet afwijkend van andere jaren.’  

Opkomst van verrassende autohuurbestemmingen  

Zoals gebruikelijk werden in 2023 de meeste huurauto’s gereserveerd voor Spanje, Italië, Griekenland, Portugal en de VS. Opvallend is de procentuele stijging in boekingen ten opzichte van 2022 van een aantal minder voor de hand liggende bestemmingen:

  1. Brazilië: + 511%
  2. Nieuw-Zeeland: + 291% 
  3. Albanië: + 290% 
  4. Namibië: + 247% 
  5. Noord-Macedonië: + 222%  
  6. Australië: + 198% 
  7. Marokko: + 194% 
  8. Nederland: + 197% 
  9. Oostenrijk: + 172% 
  10. Jordanië: + 165% 

Na de explosieve groei in 2023 lijkt deze trend zich door te zetten. Ook voor 2024 worden deze bestemmingen momenteel namelijk al volop geboekt.  

Aantrekkelijke autoverhuurprijzen voor vroegboekers 

Na een prijsexplosie in 2022 daalde de gemiddelde huursom dit jaar naar €476,- per boeking. Waar een huurauto in de zomer dit jaar gemiddeld €500,- kostte, betaalde je het jaar ervoor nog €650 voor. Dit is een gevolg van de ruimere beschikbaarheid aan huurauto’s. "De verwachting is dat komend seizoen de prijzen nog wat verder zullen dalen. Toch raden we vakantiegangers aan om hun huurauto voor 2024 ruim van tevoren te reserveren en daarmee zeker te zijn van het gewenste type auto tegen een gunstige prijs’, aldus Hans Knottnerus. “Bij Sunny Cars kun je altijd kosteloos annuleren tot 1 uur voor huuraanvang, dus mocht je later nog een betere deal tegenkomen dan kun je daarvoor gaan.’’ 

Verandering boekingsgedrag

Normaliter zijn juli en augustus de hoogseizoenmaanden. Opvallend is echter dat dit jaar de meeste auto’s voor vakanties in september en oktober gehuurd werden. In 2023 werd ruim 25% van de boekingen gemaakt voor deze reisperiode. Verder werd dit jaar ruim 60% van de boekingen lastminute gemaakt. Steeds meer klanten reserveren hun auto met een ophaaldatum binnen 6 weken. Deze trend ziet Sunny Cars opnieuw bij de boekingen die in november gemaakt worden.  

Deel dit persbericht via:

Over Sunny Cars

Sunny Cars is in 1991 in Duitsland opgericht en uitgegroeid tot een van Europa’s grootste specialisten in autohuur. Ze biedt haar klanten wereldwijd een breed aanbod all-inclusive huurauto’s op meer dan 8000 bestemmingen in meer dan 120 landen. Sunny Cars werkt uitsluitend samen met lokale partners die voldoen aan de hoge kwaliteits- en service-eisen die zij stelt. De onafhankelijke specialist is actief in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg en Zwitserland. Sunny Cars is in Nederland 14 keer op rij verkozen tot beste autoverhuurder, won 2 Zoover Awards en nam in 2015 de Vakantie Award in ontvangst. Daarnaast is zij preferred partner van vrijwel alle reisbureaus in Nederland.