Trendonderzoek Sunny Cars: huurauto vooral in trek voor Fly & Drive rondreis

Met een huurauto zie je meer, dat is onze rotsvaste overtuiging. Maar uit ons nieuwste trendrapport blijkt dat steeds meer Nederlanders daar net zo over denken. Ook blijkt uit het jaarlijkse trendonderzoek het volgende: Nederlandse autohuurders besparen graag geld, gaan voornamelijk voor de populaire fly & drive vakantie en reizen vaak op de bonnefooi. Een derde van de Nederlanders huurde de afgelopen drie jaar weleens een auto in het buitenland, waarvan 45% langs verschillende adresjes toert en vier op de tien dan op zelfs op vier of meer plekken logeert. Die ontwikkeling past bij de huidige trend om spontaner te reizen. De Nederlanders die op roadtrip gaan, kiezen het kleinste model huurauto en bezuinigen door zelf navigatiesystemen en kinderzitjes mee te nemen. Toch jagen ze zich wel op kosten met prijzige extra verzekeringen in plaats van direct een all-in pakket te kiezen. Verder gaat een op de tien voor een multigeneratievakantie, vragen Nederlandse roadtrippers niet graag de weg aan een local en is Spanje de meest geliefde bestemming.

Spontaan het vliegtuig in om te roadtrippen

De vrijheid om nieuwe plekken te ontdekken zonder al te veel te hoeven én willen plannen, is voor 62% van de respondenten de belangrijkste reden om een auto te huren in het buitenland. 47% denkt met een huurauto dan ook plekken te zien waar je anders niet komt. Griekenland is daarbij het populairst onder geliefden en gezinnen met kinderen ontdekken het liefst Spanje.

De organisatie van de rondreis geschiedt vaak pas spontaan ter plekke, maar Nederlanders stellen hun huurauto voor vertrek wel zeker: 46% kiest voor boeken via de website van een Nederlandse autoverhuurder of bemiddelaar en 31% boekt vooraf online via een buitenlandse verhuurder.

Multigeneratievakantie voor één op de tien

De multigeneratie-trip waarbij ook andere (schoon)familieleden meegaan, is trendy: bijna een op de tien gaat de weg op met grootouders, ooms en tantes, neefjes en nichtjes. Toch kiezen roadtrippers er het vaakst voor om met hun geliefde op pad te gaan (59%). 26% gaat met het gezin de weg op en 11% doet dit met vrienden. Slechts 3% kiest voor een solotrip met een huurauto.

We toeren flink wat af tijdens vakanties, een kwart legt dagelijks zelfs 100 tot 200 km af. En wat hebben we over voor die leuke vakantiefoto voor op Instagram of een celebrity-gevoel? Zeker: een derde is zelfs bereid om hier een duurde auto voor te huren!

Voorzichtigheid en koopjesjagen

Geld besparen op een huurauto zodat er meer budget is voor de rest van de vakantie, typeert de Nederlander. Voor 76% van de ondervraagden is prijs zelfs het belangrijkste aspect bij het kiezen van een huurauto. Een avontuurlijke instelling hoort bij roadtrippen, maar niemand zit te wachten op onverwachte kosten. Na het boeken van de huurauto sluit daarom zeven op de tien pas ter plekke alsnog een extra verzekering af, waardoor ze toch duurder uit zijn. Prijzige losse extra’s zoals afkoop eigen risico bij schade of diefstal of schadedekkingen worden dan toch ook door 73% afgesloten. Goedkoop is vaak duurkoop: deze autohuurders zijn met deze losse extra’s duurder uit dan de 41% die voor een all-in huurpakket kiest.

Do it local? Liever niet!

Als het gaat om de weg vinden, wint technologie het van de lokale bevolking. Van alle roadtrippers vraagt slechts 10% hen naar de weg. Een kwart vindt de weg via een app en navigatiesystemen worden door 83% gebruikt. Rijden met de good old wegenkaart in de hand doet 28%. Waar roadtrippen we het liefst om het lokale leven op te snuiven? Zuid-Europa is letterlijk en figuurlijk hot! Spanje en de Spaanse eilanden blijven voor 37% de meest geliefde bestemmingen voor een fly & drive trip, gevolgd door Griekenland (19%). Op de derde plek staat Italië (15%) en 12% rijdt het liefst rond in Portugal. Een roadtrip aan de andere kant van de oceaan door de Verenigde Staten is bij 13% van de ondervraagden geliefd.

Deel dit persbericht via:

Over Sunny Cars

Sunny Cars is in 1991 in Duitsland opgericht en uitgegroeid tot een van Europa’s grootste specialisten in autohuur. Ze biedt haar klanten wereldwijd een breed aanbod all-inclusive huurauto’s op meer dan 8000 bestemmingen in meer dan 120 landen. Sunny Cars werkt uitsluitend samen met lokale partners die voldoen aan de hoge kwaliteits- en service-eisen die zij stelt. De onafhankelijke specialist is actief in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg en Zwitserland. Sunny Cars is in Nederland 14 keer op rij verkozen tot beste autoverhuurder, won 2 Zoover Awards en nam in 2015 de Vakantie Award in ontvangst. Daarnaast is zij preferred partner van vrijwel alle reisbureaus in Nederland.