Trends in het autoverhuur landschap: lagere prijzen en vroegboeken populair

Van prijsexplosie en last-minute boeken naar lagere verhuursommen en early birds

Autoverhuurspecialist Sunny Cars blikt terug op een sterk eerste boekingskwartaal en neemt een aantal opmerkelijke trends waar die terug te zien zijn in de evaluatie van de resultaten uit dit eerste kwartaal. De last-minute trend die eerder maandenlang aanhield is doorbroken. Mensen boeken hun huurauto eerder en dat loont. De prijzen voor boekingen in december 2023 waren bijna €80,- goedkoper in vergelijking met dezelfde maand het jaar daarvoor. Ook is er een stijging van maar liefst 60% in het aantal boekingen waargenomen, autohuur zit volop in de lift.

Meer boekingen en vroege vogels profiteren

Het boekjaar dat loopt van 1 november 2023 t/m 31 oktober 2024 is bij Sunny Cars goed van start gegaan. In het eerste kwartaal (1 november 2023 t/m januari 2024) noteerde de autoverhuurspecialist 225.000 boekingen. Aanzienlijk meer dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar. Net zo bijzonder als deze stijging is de trend van het vroegboeken, een advies dat Sunny Cars al jaren geeft om een ruimere keuze te hebben in het type huurauto en de meest voordelige prijs. De boekingen gemaakt in december zijn verspreid over het gehele jaar waarbij meer dan de helft is voor reisperiodes van maart tot eind 2024. De vroege vogels profiteerden hierbij van aanzienlijk lagere prijzen. Boekingen in december 2023 waren bijna 80 euro goedkoper vergeleken met het aantal boekingen in dezelfde maand vorig jaar.

Prijsontwikkelingen

"Het tekort aan huurauto’s dat na de pandemie ontstond leidde tot een prijsexplosie in 2022. De markt is nu weer langzaam tot rust gekomen en de huursommen zijn in 2023 gestabiliseerd op een lager niveau," bevestigt Hans Knottnerus, managing director Nederland, België en Frankrijk van Sunny Cars. Terwijl de kosten voor vliegtickets en accommodaties sinds vorig jaar aanzienlijk zijn gestegen, lijkt de autoverhuur in 2024 een tegenovergestelde trend te vertonen.

"We verwachten dat de gemiddelde prijzen dit jaar nog gunstiger zullen zijn. Bij de start van ons boekjaar is dit al te zien: in de eerste paar maanden was de gemiddelde huursom 466 euro. Een jaar eerder was dat nog €536,-. Zelfs de uitzonderlijk hoge prijzen in de Verenigde Staten dalen licht. Met een gemiddelde huursom van €943,-, ligt deze echter nog steeds ver boven het gemiddelde.

Kwaliteit staat hoog in het vaandel

De klantwaardering voor Sunny Cars is hoog. De autohuurspecialist heeft een Trustpilot score van 4,7 uit 5,0. "Met onze huurauto’s loop je geen enkel risico. Dit principe passen we ook toe in onze bedrijfsvoering.” legt Knottnerus uit. “We kijken optimistisch naar 2024. Dankzij een sterk boekjaar zijn we in staat om verdere toekomstgerichte investeringen te doen. Want de winst blijft binnen het bedrijf. Hierdoor kunnen we ons richten op hoge kwaliteit in plaats van kwantiteit. Ons doel is dan ook het aantal van 785.000 boekingen van afgelopen boekjaar te evenaren.

Bestemmingen: hardlopers en koplopers

De mediterrane bestemmingen Spanje, Portugal, Griekenland en Italië blijven de populairste autoverhuurlanden. De Verenigde Staten blijft koploper onder de lange-afstandsbestemmingen. Deze vijf bestemmingen zijn samen goed voor meer dan 65 procent van alle boekingen gemaakt in december 2023.

Voor meer informatie over Sunny Cars: zie www.sunnycars.nl

Deel dit persbericht via:

Over Sunny Cars

Sunny Cars is in 1991 in Duitsland opgericht en uitgegroeid tot een van Europa’s grootste specialisten in autohuur. Ze biedt haar klanten wereldwijd een breed aanbod all-inclusive huurauto’s op meer dan 8000 bestemmingen in meer dan 120 landen. Sunny Cars werkt uitsluitend samen met lokale partners die voldoen aan de hoge kwaliteits- en service-eisen die zij stelt. De onafhankelijke specialist is actief in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg en Zwitserland. Sunny Cars is in Nederland 14 keer op rij verkozen tot beste autoverhuurder, won 2 Zoover Awards en nam in 2015 de Vakantie Award in ontvangst. Daarnaast is zij preferred partner van vrijwel alle reisbureaus in Nederland.