Een tolvignet voor je huurauto, hoe zit dat?

In Nederland betalen we wegenbelasting, voor het onderhoud van ons wegennetwerk. Maar in veel andere landen betaal je tol per traject óf heb je een tolvignet nodig om gebruik te mogen maken van bepaalde wegen. Hoe zit dat precies met een tolvignet voor jouw huurauto? Wij leggen het uit!

Wat is een tolvignet?

In sommige landen dien je te betalen voor het gebruik van bepaalde snelwegen. Bij tol betaal je eenmalig om gebruik te mogen maken van een specifieke weg, maar met een vignet betaal je vooraf en mag je voor een bepaalde periode gebruikmaken van een weg. Een tolvignet is dus eigenlijk heel handig! Door het betalen van het vignet, betaal je indirect wegenbelasting in het land.

Waar en wanneer heb je een tolvignet nodig?

Ga je kilometers maken in het buitenland? Dan heb je soms een tolvignet nodig. Ga goed voorbereid de weg op en check alle praktische informatie over jouw bestemming op de pagina ANWB Landeninformatie.

Is een tolvignet inbegrepen bij de all-in autohuur van Sunny Cars?

Een tolvignet is alleen inbegrepen voor het land waar de auto op kenteken staat. Dus huur je een auto in Nederland en rijd je daar bijvoorbeeld mee naar Oostenrijk? Dan dien je het tolvignet voor Oostenrijk zelf te regelen en te kopen. Maar huur je de auto in Oostenrijk zelf? Dan is het tolvignet al geregeld door de lokale wagenparkaanbieder en dus inbegrepen in de huursom. Ga je met de huurauto echter weer de grens over naar een ander land waar een tolvignet nodig is, zoals Zwitserland, dan dien je die weer zelf te regelen.  

Hoe regel je een tolvignet voor je huurauto?

Voor het online aanvragen van een tolvignet heb je het kentekenbewijs van de auto nodig, maar het kentekennummer weet je pas op het moment dat je de huurauto ophaalt. Het is dus niet mogelijk om het tolvignet van tevoren online aan te vragen. Gelukkig kun je veel vignetten ook bij de ANWB kopen. Verder kun je ook vaak bij benzinestations langs de snelweg een tolvignet aanschaffen. Het is heel belangrijk dat het vignet goed zichtbaar is op je autoruit. O ja: het vignet mag je niet vastplakken met plakband.

Let op: voordat je de grens oversteekt moet je al in het bezit zijn van een geldig vignet. Je riskeert een boete als je eerst het land inrijdt en pas daarna een vignet aanschaft. Zorg er dus voor je dat vooraf op de hoogte bent van de regels van jouw vakantieland.

Wil je graag dat we nog iets voor je ophelderen? Onze autohuurexperts staan uiteraard voor je klaar.

Autoweg zonnig