Wat je écht moet weten over de waarborg en creditcard

Reserveer je een huurauto van Sunny Cars, dan weet je dat alles tot in de puntjes is geregeld. Je betaalt je huurauto vooraf en ter plaatse kom je niet voor verrassingen te staan. Maar wat je ter plaatse nog wel moet voldoen? De waarborg. De hoogte van de waarborg kan per huurauto, lokale wagenparkaanbieder of bestemming verschillen. En daarbij is een creditcard op naam van de (hoofd)bestuurder vrijwel altijd verplicht.

Waarom moet je borg betalen bij het ophalen van de huurauto?

De huurauto betaal je vooraf in Nederland, ter plaatse betaal je eventuele extra services of accessoires aan de lokale wagenparkaanbieder. Die vraagt ook een verplichte waarborg: je krijgt immers een object mee dat een behoorlijke waarde vertegenwoordigt. De borg is voor hem een garantie bij eventuele schade, diefstal, fraude of nalatigheid. Hoe hoog de waarborg is, hangt af van de lokale wagenparkaanbieder. Het bedrag staat altijd duidelijk vermeld in de huurvoorwaarden. Om de waarborg te betalen, is een geldige creditcard op naam van de hoofdbestuurder verplicht.

De waarborg laat jij dus achter als garantie voor de huurauto die je meekrijgt. De waarborgsom is meestal even hoog als het bedrag van je eigen risico. Maar het zijn twee verschillende dingen. Bij Sunny Cars bieden we je een huurauto aan zonder eigen risico. Dat scheelt jou behoorlijk wat kosten, mocht er schade aan de huurauto ontstaan. In geval van schade betalen wij het eigen risico namelijk aan je terug. Goed geregeld!

Hoe hoog is de waarborg voor de huurauto?

De hoogte van de waarborg verschilt per categorie huurauto en lokale wagenparkaanbieder. Omdat wij werken met verschillende lokale partners, zijn de huurvoorwaarden niet overal hetzelfde. Uiteraard huur je altijd all-in bij Sunny Cars, maar de waarborg kan wel per huurauto verschillen. Maar wij staan voor duidelijkheid en transparantie en jij kunt zelf heel gemakkelijk de hoogte van de waarborg zien. Dit is namelijk meteen online inzichtelijk. Niet te missen!

Check dus tijdens het reserveren de huurvoorwaarden, zodat je zeker weet dat je creditcardlimiet hoog genoeg is. Je kunt tijdens het online reserveren ook filteren op diverse opties zoals lage waarborg, contante waarborg of geen waarborg. Je kunt dus de optie van jouw keuze selecteren.

Heb je zelf geen creditcard maar een medereiziger wel? Zorg dan dat je reisgenoot de hoofdbestuurder wordt. De hoofdbestuurder heeft namelijk altijd een creditcard op naam nodig. Kunnen jullie allebei geen waarborg voldoen? Reserveer dan de Geen Waarborg service. Dan kun je alsnog een auto huren zonder creditcard. Helemaal handig!

Hoe betaal je de borg?

Het allerbelangrijkste is een geldige creditcard op naam van de hoofdbestuurder. We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken. Zonder geldige creditcard mét pincode kun je geen waarborg achterlaten en zal de lokale wagenparkaanbieder geen huurauto mee willen geven. Klinkt streng, maar is vrij logisch: de lokale wagenparkaanbieder wil enige zekerheid voor hij je zo’n waardevol product meegeeft waarmee je álle kanten op kan. De huurovereenkomst ga je persoonlijk aan en daarom moet de creditcard op jouw eigen naam staan (en dus niet op naam van je ouders of een vriend, maar écht op de naam van degene die het huurcontract als hoofdbestuurder ondertekent).

Voor ieders veiligheid mag je de waarborg meestal niet contant betalen. Hoef jij niet met grote bedragen op zak te reizen en zit de lokale partner ook niet met stapels cash aantrekkelijk te zijn voor overvallers. Een creditcardbetaling gaat het snelst en dat is prettig, want dan kun jij in de zesde versnelling richting je huurauto. Ook pinnen of een debitcard gebruiken is niet toegestaan, omdat je op een debitcard geen geld kunt terugstorten en dan zou de lokale wagenparkaanbieder aan het eind van de huurperiode de borg niet aan je kunnen overmaken. Niet heel handig!

Wanneer betaal je de waarborg?

De waarborg voldoe je bij het ophalen van de huurauto. Het bedrag wordt gereserveerd op je creditcard óf het wordt afgeschreven. Om de waarborg te voldoen heb je een creditcard op naam van de hoofdbestuurder nodig. De creditcard van je buurvrouw lenen? Nee, dat kan niet. De naam op de creditcard moet overeenkomen met de naam op het rijbewijs van de hoofdbestuurder.

De waarborg is een garantie bij eventuele schade, diefstal of nalatigheid. Maar wist je dat er met de waarborg ook kosten verrekend kunnen worden als je bijvoorbeeld ter plaatse kiest om een kinderzitje of GPS te huren? Je hoeft hier dan niet apart voor te betalen, maar de kosten voor deze extra’s worden verrekend met de waarborg die je na afloop van de huurperiode weer terugkrijgt.

Wanneer krijg je de waarborg terug?

Als de huurperiode probleemloos is verlopen, wordt het bedrag weer vrijgegeven of teruggestort. Is de waarborg geïncasseerd? Dan wordt het binnen 10 dagen weer overgemaakt. Als het bedrag is gereserveerd kan het tot 30 dagen duren voordat het bedrag is vrijgegeven. Mocht je het na deze periode nog niet terug hebben, dan is het slim om contact op te nemen met onze afdeling customer care. Er kan dan gekeken worden naar de reden waarom de waarborg nog niet terug is. Ook kun je in de tussentijd contact opnemen met je creditcardmaatschappij. 

Mocht je schade rijden: geen paniek, komt goed. De lokale wagenparkaanbieder zal de volledige waarborgsom afschrijven en niets terugstorten na afloop van de huurperiode. Het schadebedrag wordt er dan namelijk van afgetrokken. Daar zit overigens wel een grens aan: het maximumbedrag dat voor schade mag worden ingehouden is gelijk aan het bedrag van het eigen risico. Je weet dus altijd waar je aan toe bent. Bij schade betalen we het eigen risico aan je terug als je dit bij ons declareert, mits aan de voorwaarden voldaan uiteraard. Zo is jouw autohuur all-in en zorgeloos!

Tip: er is een grote kans dat je tijdens de vakantie je hotelovernachtingen, etentjes, uitstapjes en andere leuke activiteiten met de creditcard wil betalen. Houd dus rekening met de hoogte van de waarborg en het feit dat je tijdelijk minder bestedingsruimte hebt. Wil je genoeg ruimte overhouden? Dan is de Geen waarborg service ideaal. Dan kun je zonder creditcard een auto huren en hoef je je niet druk te maken om de bestedingsruimte. Dát is pas zorgeloos genieten!

Check dus altijd goed de hoogte van de waarborg en hoe je deze kunt voldoen. Zorg ook voor een creditcard op naam van de hoofdbestuurder. Dan kom je op je bestemming niet voor onverwachte verrassingen te staan, maar kun je snel op weg. Laat de vakantie maar beginnen!

waarborg autohuur